2018-06-25 13:53Pressmeddelande

Järfälla är årets klättrare inom hållbara transporter

Järfälla är den kommun i Sverige som förbättrat sitt arbete med hållbara transporter allra mest under 2017. Pressbild från Järfälla kommun: Världens mest moderna stadstrafik presenterades i Barkarbystaden.Järfälla är den kommun i Sverige som förbättrat sitt arbete med hållbara transporter allra mest under 2017. Pressbild från Järfälla kommun: Världens mest moderna stadstrafik presenterades i Barkarbystaden.

Järfälla är den kommun i Sverige som förbättrat sitt arbete med hållbara transporter allra mest under 2017. Det visar Trivectors kommunrankning SHIFT. Järfälla kommun ökade sina poängantal mest och klättrade från plats 25 2016 till 15 2017.

Järfälla kommun har gjort många satsningar på hållbara transporter den senaste tiden. De arbetar mycket med Mobility Management, dvs att främja hållbara transporter och påverka bilanvändningen genom att förändra resenärers attityder och beteenden. Bland annat har de genomfört ett projekt för att öka vintercyklingen och etablerat fler laddstolpar för att främja elbilar. Kommunfullmäktige i Järfälla har även tagit beslut om en cykelplan och en gångplan.

- Järfälla imponerar genom att de förbättrat sitt arbete med hållbara transporter på flera plan. Exempelvis håller kommunen på med att ta fram en godstrafikstrategi och de arbetar mycket aktivt med mobility management både strategiskt och praktiskt, säger Alexander Börefelt, projektledare på Trivector.

Järfälla ligger även i framkant inom det för kommunrankningen SHIFT nya området Blicka framåt genom bred samverkan med olika aktörer

-  Vår ambition är att visa att det är möjligt att testa nya hållbara lösningar i transportsystemet. Vi har exempelvis inrättat innovationsplattformen Barkarby Science som har lett till klimatsmarta tekniska lösningar som elektriska och självkörande bussar samt en elektrisk BRT-linje – bus rapid transit – som ska köra resenärerna till tunnelbana och pendeltåg från december 2019, säger Claes Thunblad (S), kommunstyrelsens ordförande i Järfälla.

Om SHIFT kommunrankning

Konsultföretaget Trivector gör sedan 2014 en årlig mätning och rankning av hur bra Sveriges kommuner är på att arbeta med hållbara transporter. Kommunrankningen SHIFT bygger på de 45 största kommunernas enkätsvar samt på data från flera nationella databaser. Nytt för i år är att kommunernas arbete med framtidsfrågor och innovationer i transportsystemet också poängsätts.

Vilken kommun som är allra bäst på hållbara transporter 2018 presenteras i Almedalen den 4 juli.

Mer information

Läs mer om SHIFT-rankningen på Trivectors hemsida.
För mer information, kontakta Alexander Börefelt, 010-456 56 27Om Trivector

Trivector består av tre delföretag med var sitt verksamhetsområde och ett nära samarbete: Trivector Traffic - Trafik, transport & miljö Trivector System - IT-system för kollektivtrafik Trivector LogiQ - Verksamhetsutveckling Trivectorbolagen står – trots sina olika verksamhetsområden – på en gemensam grund, bestående av arbetsmetoden samt företagskulturen, kärnvärdena och de policies som följer ur dem.