2018-06-28 13:07Pressmeddelande

Tio i topp kommuner inom hållbara transporter

Uppsala kommun är en av de nya kommunerna på topplistan. De har bland annat arbetat mycket med cykeltrafiken i staden. Foto Ana Vera Burin BatarraUppsala kommun är en av de nya kommunerna på topplistan. De har bland annat arbetat mycket med cykeltrafiken i staden. Foto Ana Vera Burin Batarra

Det tio kommuner som är bäst på hållbara transporter i Sverige 2018 är (utan inbördes ordning) Eskilstuna, Göteborg, Helsingborg, Karlstad, Lund, Malmö, Umeå, Uppsala, Västerås och Örebro. Resultat enligt Trivectors kommunrankning SHIFT.

Nya på tio i topplistan för i år är Uppsala, Karlstad och Helsingborg.

Uppsala har arbetat mycket framgångsrikt med cykeltrafiken i staden. De har också fått höga poäng för sitt samverkansarbete med olika aktörer vad gäller innovation i transportsystemet.

Karlstad kommun imponerar med en utbredd samverkan om innovationer med andra aktörer. Karlstad har även skapat fler förutsättningar för hållbara transporter genom EU-projektet ”Hållbart resande i ett växande Värmland”.

Helsingborg ligger långt framme i digitaliseringen av transportsystemet och uppger att de i hög grad är insatta i ämnet.

Helsingborg och Karlstad, hör dessutom till de få kommuner som angett att de i hög grad har resurser som arbetar med innovationsfrågor kopplat till transportsystemet.

Dessa tre kommuner har förbättrat sitt arbete med hållbara transporter inom flera områden men framförallt har de höga poäng inom det nya bedömningsområdet Blicka framåt som lyfter fram nya intressanta aspekter. Stockholm har hamnat högt upp i rankningen tidigare år så deras uteblivna deltagande i år har haft påverkan på 10 i topplistan.

Kommunrankning sedan 2014

Konsultföretaget Trivector gör sedan 2014 en årlig mätning och rankning av hur bra Sveriges kommuner är på att arbeta med hållbara transporter. Kommunrankningen SHIFT bygger på de 45 största kommunernas enkätsvar samt på data från flera nationella databaser. Nytt för i år är att kommunernas arbete med framtidsfrågor och innovationer i transportsystemet också poängsätts. Vilken kommun som är allra bäst på hållbara transporter 2018 presenteras i Almedalen den 4 juli.

Mer information

Läs mer om SHIFT-rankningen på Trivectors hemsida.

För mer information, kontakta Christer Ljungberg, 010-456 56 01

Relaterade länkarOm Trivector

Trivector består av tre delföretag med var sitt verksamhetsområde och ett nära samarbete: Trivector Traffic - Trafik, transport & miljö Trivector System - IT-system för kollektivtrafik Trivector LogiQ - Verksamhetsutveckling Trivectorbolagen står – trots sina olika verksamhetsområden – på en gemensam grund, bestående av arbetsmetoden samt företagskulturen, kärnvärdena och de policies som följer ur dem.